FAQ Bouwkundige keuring

Hieronder vindt u vraag en antwoord.


Wat is een bouwtechnische keuring nu precies?

Een bouwtechnische keuring is een feitelijke vaststelling van de bouwkundige kwaliteit van een woning of een andersoortig pand op basis van een visuele inspectie. Het is de taak van de inspecteur om de bouw- en installatieonderdelen van een woning binnen handbereik te inspecteren met in achtneming van de ARBO veiligheidseisen en dat betekent ook dat een bouwkundig inspecteur handgereedschap en klimmateriaal tot zijn beschikking heeft. Met een intake op locatie én zijn (foto) waarnemingen tijdens de inspectie maakt hij nadien een vertaalslag door middel van een rapport van bevindingen, in de volksmond “bouwtechnische rapport” genoemd. De bouwtechnische keuring wordt vaak uitgevoerd bij aan- en verkoop. Eigenaren en bewoners laten echter ook dikwijls een bouwkundige keuring uitvoeren om de staat van onderhoud te weten te komen, advies te krijgen met betrekking tot specifieke problemen en om een indicatie te krijgen van directe kosten en uitgaven op termijn.

Terug omhoog

Ik zie vele termen op internet, wat is het verschil?

Er is geen verschil! Bouwtechnokeuring, bouwkundige keuring, NHG keuring, woningkeuring, woonkeur, bouwkeuring, technische woningkeuring enzovoort enzovoort: allen benamingen voor dezelfde soort dienstverlening.

Terug omhoog

Er zijn vele aanbieders van keuringen, hoe maak ik een keuze?

Dat is inderdaad lastig. Het staat een ieder vrij om bouwtechnische keuringen en andere woninginspecties uit te voeren. Als u een deskundige keuring wilt kunt u bijvoorbeeld nagaan of een bedrijf lid is van de Brancheorganisatie Bouwkundige Inspectiebureaus (www.branchebi.nl). Ook is het van belang dat een bedrijf of persoon in het bezit is van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast is kennis en ervaring in deze tak van sport natuurlijk een pluspunt. Vraag ook eens naar de ervaringen van uw makelaar of tussenpersoon met een bepaald bedrijf of keuringsinstantie.

U kunt natuurlijk ook voor de voordeligste keuring gaan. Houdt u er dan wel rekening mee dat dit mogelijk ten koste gaat van de kwaliteit van de keuring en inhoud van het bouwkundige rapport.

Terug omhoog

Is een bouwtechnische keuring hetzelfde als een taxatie?

Nee, bij een taxatie wordt de waarde van de woning bepaald. Bij een bouwkundige keuring wordt er gekeken naar de bouwkundige staat van de woning. Een taxatierapport is dan ook anders dan een bouwkundig rapport. Het komt regelmatig voor dat er een bouwtechnische keuring wordt uitgevoerd om tot een goede taxatie (waardebepaling) te komen.

Een voorbeeld hiervan is het initiatief Keurtax®, waarbij de taxatie en de bouwkundige keuring hand-in-hand gaan waardoor u een compleet en betrouwbaar beeld krijgt van de woning: het Keurtax® rapport.

Terug omhoog

Kan ik ook een aankoopkeuring voor een appartement aanvragen? Wat wordt er dan precies gekeurd?
Uiteraard kan dat. De aankoopkeuring van een appartement verschilt wel met een keuring van een woonhuis. Bij een appartementkeuring inspecteert de bouwkundige grotendeels het privégedeelte plus de gemeenschappelijke delen die direct aan het appartement verbonden zijn. VvE's zijn verplicht om een onderhoudsplan te hebben opgesteld. Het is verstandig om na te gaan of er een reservefonds is voor groot onderhoud en navraag te doen naar de aanwezigheid van het onderhoudsplan. Wanneer u een bouwtechnische keuring van het gehele object zou willen, dan is een VVE Keuring van toepassing.
Terug omhoog

Wat zijn de voordelen van een bouwtechnische keuring?
Wanneer u verkoper bent, kunt u de verkoopkeuring gebruiken om de kwaliteit van uw object aan te tonen en openheid van zaken te geven naar potentiële kopers; Weet wat u verkoopt. Tevens voldoet u met het overhandigen van een bouwkundige rapportage voor een groot deel aan uw wettelijke meldingsplicht. Wanneer u een woning wilt kopen is het belangrijk om te weten wat de feitelijke kwaliteit van de woning is. U kunt de aankoopkeuring gebruiken om uw (toekomstige) kosten in te schatten en is het tevens een sterk onderhandelingspunt naar de verkoper; Weet wat u koopt.
 
Terug omhoog

Sinds 1989: Al bijna 30 jaar Samen Sterk Werk

Contact Industrieweg 25 E
3762 EG Soest

info@ssw-groep.nl
085 – 489 1606