Woningcorporaties maken huurhuizen asbestvrij

Nieuwsdatum: 20-11-2012

Alle woningcorporaties gebruiken ‘natuurlijke momenten’ om huizen te controleren op asbest en te saneren. Bijvoorbeeld als er een nieuwe huurder komt of bij onderhoud en renovaties. Bijna 70 procent van de woningcorporaties heeft bovendien een inventarisatie gemaakt van het asbest in al hun huizen of gaat die binnenkort maken. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS onder 122 corporaties.

Woningen voor 1993 
In gebouwen van voor 1993 kan asbest zitten. Daarna mocht het niet meer gebruikt worden in nieuwbouw. Gemiddeld bevat 60 procent van de sociale huurwoningen asbest. Landelijk zijn dat bijna 1,4 miljoen huizen. In verreweg de meeste gevallen gaat het om hechtgebonden asbest, dat vast zit en niet gevaarlijk is zolang er niet in wordt geboord, gezaagd of geschuurd. Dat kan op allerlei verborgen plekken zitten. Ook zit asbest soms in vloerzeil of -tegels, die bewoners zelf hebben gelegd.

Inventarisaties 
Uit het onderzoek van de NOS blijkt dat woningcorporaties zich goed bewust zijn van het potentiële gevaar van asbest, stelt Aedes: ‘Zij zijn en voelen zich verantwoordelijk voor de gezondheid van hun huurders. Het is verplicht een asbestinventarisatie uit te voeren als er een vermoeden is dat er asbest aanwezig kan zijn. Dat gebeurt door een gecertificeerde partij. Asbest dat een direct risico voor bewoners op kan leveren, wordt meteen gesaneerd. Huizen komen daarnaast aan de beurt bij wisseling van bewoners, onderhoud of renovatie. Verder zien we dat steeds meer corporaties een complete inventarisatie doen. Dat alles helpt om stap-voor-stap alle huizen asbestvrij te maken.’

Kosten 
De kosten van het asbestvrij maken verschillen per woning. Gemiddeld kost het 2.800 euro per huis, volgens het NOS-onderzoek. Alle sociale huurwoningen in één klap asbestvrij maken zou naar schatting 3,8 miljard euro kosten.

Protocollen 
Het blijkt niet altijd te voorspellen in welke huizen en waar asbest zit, dus verrassingen zijn niet uit te sluiten. Daarom zijn er strenge protocollen om op dat moment de veiligheid van bewoners te garanderen. Zo moesten afgelopen zomer mensen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland tijdelijk hun huis uit nadat er bij een sanering onverwacht asbest was aangetroffen.

Volgsysteem 
Aedes heeft met een aantal partners een Asbest-handboek gemaakt met allerlei praktische informatie. Corporaties kunnen binnenkort ook gebruik maken van een nieuw Landelijk Asbest VolgSysteem (LAVS). Daarmee kunnen ze alle stappen voor veilige asbestsanering plannen en volgen. Aedes heeft met de Rijksoverheid een ‘green deal’ gesloten om te stimuleren dat voor 2024 alle asbestdaken gesaneerd worden, als dat kan in combinatie met het installeren van zonnepanelen.

Bron: www.aedes.nl

Nieuwsoverzicht


Sinds 1989: Al bijna 30 jaar Samen Sterk Werk

Contact Industrieweg 25 E
3762 EG Soest

info@ssw-groep.nl
085 – 489 1606