Niet iedereen in woningmarkt blij met regeerakkoord

Nieuwsdatum: 01-11-2012

Hoewel het plan WONEN 4.0 niet integraal omarmd wordt in het nieuwe regeerakkoord, hebben NVM, VastgoedPRO en VBO Makelaar - net als de bouwwereld - positief gereageerd op de woningmarktpassage in het akkoord. Vereniging Eigen Huis en Woonbond zijn minder te spreken. Lees hier de belangrijkste reacties op de woningmarktpassage uit het regeerakkoord.

VBO MAKELAAR
In het regeerakkoord wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen bestaande en nieuwe gevallen voor hypotheekrenteaftrek. Directeur Hans van der Ploeg van VBO Makelaar: “Ik ben blij dat er eindelijk duidelijkheid wordt gegeven over de hypotheekrenteaftrek zodat dit niet als een donkere wolk boven de woningmarkt blijft hangen. Door 2040 als stip op de horizon te zetten, krijgt de consument zekerheid over de hypotheekrenteaftrek. Het consumentenvertrouwen zal hierdoor toenemen. Zeker omdat de afbouw budgetneutraal plaatsvindt via compenserende belastingverlaging.”

BOUWEND NEDERLAND
“De bouw en infrastructuur krijgen in dit kabinet de aandacht die ze verdienen”, aldus Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland. “Wat de woningmarkt betreft zien we hier het beste nieuws in jaren, als we enerzijds kijken naar de helderheid over de hypotheekrenteaftrek en starters, en anderzijds naar het beleid richting marktconforme huren.”

NVM
"Het is duidelijk dat men een stip op de horizon heeft gezet. Dat is belangrijk, maar het is een wat andere stip dan wij met WONEN 4.0 hadden beoogd”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. “Maar consumenten weten nu wel waar ze aan toe zijn. Het feit dat het kabinet bruggen wil bouwen, is juist op de woningmarkt superbelangrijk. Positief is ook dat mensen met een restschuld bij verhuizing tijdelijk zullen worden geholpen."

Hij had ook een punt van kritiek: "Aan de huurkant kunnen de huren harder omhoog gaan. Deze extra huurinkomsten zullen niet terug gaan in de sector, maar dienen om het begrotingstekort terug te brengen. Dat is slecht voor het investeringsniveau in de bouw."

VASTGOEDPRO
"Consumenten weten nu waar ze aan toe zijn. Wij vertrouwen er op dat dit zal leiden tot meer activiteit op de markt", aldus Ed van de Bijl, algemeen directeur van VastgoedPRO.
Het gepresenteerde regeerakkoord ademt volgens hem de gedachte van WONEN 4.0 uit; een stapsgewijze beperking van de hypotheekrenteaftrek in combinatie met koopkrachtbehoud. "Door deze combinatie krijgt de woningmarkt een structurele verandering wat de markt op langere termijn meer bestendig zal maken", aldus van de Bijl.

VERENIGING EIGEN HUIS
Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis: “Alle berichten leken erop te duiden dat de afspraken over de hypotheekrenteaftrek uit het Kunduz-akkoord van tafel waren", zegt Mulder. “Daarin was bij het afbouwen van de renteaftrek een onderscheid gemaakt tussen mensen die al een hypotheek hebben, en starters. Ik ben teleurgesteld dat die maatregel opnieuw in dit regeerakkoord is opgenomen. Veel politici en hoogleraren zijn het erover eens dat het verschrikkelijk slecht is dat er voor starters een zwaarder regime bestaat dan voor de mensen die al een hypotheek op hun huis hebben. Zo komt de woningmarkt natuurlijk nooit op gang.''

WOONBOND
Ronald Paping, directeur van huurdersvereniging Woonbond: "De Woonbond is zwaar teleurgesteld over de inhoud van het nieuwe regeerakkoord. Dit pakket laat de woningmarkt niet beter functioneren, maar leidt tot een volledige investeringsstop in de huursector.” Huurders worden volgens Paping financieel uitgekleed, zonder dat ze alternatieven hebben om dit te voorkomen.
"Ik hoop nog steeds dat de politiek bij zinnen komt en ons plan 'WONEN 4.0' invoert. Daarin wordt verdere marktwerking op de huurmarkt juist nadrukkelijk gekoppeld aan de stapsgewijze afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, extra investeringen om woningtekorten op te heffen en een robuuste woontoeslag."

Bron: www.vastgoedactueel.nl

Nieuwsoverzicht


Sinds 1989: Al bijna 30 jaar Samen Sterk Werk

Contact Industrieweg 25 E
3762 EG Soest

info@ssw-groep.nl
085 – 489 1606