Energielabel bedrijfspand nodig?

Nieuwsdatum: 01-10-2018

Het energielabel voor bedrijfspanden en kantoren (EPA-U) is erg actueel op dit moment.

Verplicht

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van utiliteitsgebouwen is een geldig energielabel verplicht. Dat is al sinds 2008 het geval maar sinds mei 2016 heeft de Rijksoverheid aangegeven dat de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) hierop handhaafd. Afwezigheid van het energielabel bij transactie kan een boete tot gevolg hebben. U kunt op de website van de Rijksoverheid meer lezen over de wet- en regelgeving omtrent het energielabel van utiliteitsgebouwen conform de BRL9500.

Prestatie-eis energielabel C

Eind november 2016 heeft de overheid aangekondigd dat de Rijksoverheid een minimale prestatie-eis gaat invoeren voor kantoorgebouwen. Vanaf 2023 is er volgens de Rijksoverheid geen enkel kantoor meer met een slechter energielabel dan ''C''. De kantoren moeten duurzamer gemaakt worden en de investeringen moeten worden bekostigd uit de besparingen op energielasten, aldus de minister in zijn kamerbrief over energiebesparing gebouwde omgeving.

Controle

De Rijksoverheid gaat volgens eigen zeggen 20 extra toezichthouders voor de omgevingsdiensten beschikbaar stellen. In onze ogen zal dat niet voldoende zijn maar het geeft in ieder geval aan de de Rijksoverheid meer en betere controle nodig acht.

Woningen

Op het gebied van wonen heeft de Rijksoverheid meerdere stimuleringsmaatregelen genomen om woonhuisbezitters in beweging te krijgen en hun woning te verduurzamen. Er zijn subsidieregelingen en leningen voor particulieren en ook Verenigingen van Eigenaren beschikbaar.

Het zal volgens ons geen jaren meer duren voordat de Rijksoverheid ook bekend gaat maken dat er voor de particuliere woningen tevens een minimale prestatie-eis ingesteld gaat worden. Voor de nieuwbouw geldt dat al, voor de bestaande woningen is dit een logisch gevolg. De vraag is alleen wanneer het gaat gebeuren en wat de minimale prestatie-eis wordt ...

Heeft u een energielabel voor uw bedrijfspand nodig? SSW kan deze voor u opstellen, neem contact met ons op voor meer informatie.

Nieuwsoverzicht


Sinds 1989: Al bijna 30 jaar Samen Sterk Werk

Contact Industrieweg 25 E
3762 EG Soest

info@ssw-groep.nl
085 – 489 1606