Onderhoudsreserve van uw VvE

Nieuwsdatum: 05-03-2016

De Rijksoverheid voert de laatste 10 jaar steeds meer wetten en regels in voor Verenigingen van Eigenaren. Het begon met de verplichte inschrijving in de kamer van koophandel in het kader van fraudebestrijding. Daarna volgde in 2008 de wettelijke verplichting om een onderhoudsreserve op te bouwen en opvolgend het in bezit hebben van een actueel meerjarenonderhoudsplan (hoogstens 5 jaar oud). Al deze wetten en regels worden opgesteld in het belang van de woningeigenaren en hun eigendom.

Het meest actuele wetsvoorstel is de verplichting van een minimumbedrag wat VvE's dienen te reserveren in het reservefonds voor onderhoud. Daarnaast wil minister Blok dat het makkelijker en minder risicovol wordt voor VvE's om geld te lenen voor onderhoud, renovatie en energiebesparende maatregelen.

Zoals het er nu naar uitziet zullen VvE's vanaf 1 januari 2017 ten minste 0,5% van de herbouwwaarde in het reservefonds stoppen. Een VvE mag hiervan afwijken als de benodigde reserveringen worden onderbouwd met een een degelijk meerjarenonderhoudsplan.

Met het voorstel van 0,5% van de herbouwwaarde is een heel laagdrempelig minimum gekozen wat in veel gevallen niet voldoende zal zijn om het onderhoud van het gebouw te bekostigen. In Nederland, en vooral in de grote steden, zijn echter veel kleine VvE's die tevens slapende zijn en in veel gevallen geen onderhoudsreserve hebben. Met de invoer van de nieuwe wet kan de minister niet om deze grote groep van VvE's heen en is een laagdrempelig minimum noodzakelijk. 

Hoogte reservefonds

Om een indicatie te krijgen van de benodigde reserves voor onderhoud kan men op de site van de Rijksoverheid de hoogte van het benodigde reservefonds berekenen. De Rijksoverheid geeft echter ook aan dat dit slechts indicatief is en een meerjarenonderhoudsplanning hét instrument is om hier goed inzicht in te krijgen.

Elk gebouw is namelijk anders en er zijn allerlei factoren die de kosten voor toekomstig uit te voeren onderhoud beïnvloeden. Denk hierbij aan bereikbaarheid, het bouwjaar, eventueel achterstallig onderhoud en hoe het gebouw technisch is opgebouwd. Een goed meerjarenonderhoudsplan is dus eigenlijk onmisbaar.

Advies

SSW is al meer dan 25 jaar een betrouwbare partner van VvE's op het gebied van onderhoudsadvisering. Met onze technische kennis en vaardigheden helpen wij u op weg met als basis een goede meerjarenonderhoudsplanning.

Neem contact met ons op voor meer informatie, of vraag een offerte op via de website:

Tel: 035 602 31 13 / Mail: info@ssw-groep.nl / Offerte meerjarenonderhoudsplan opvragen

Nieuwsoverzicht


Sinds 1989: Al bijna 30 jaar Samen Sterk Werk

Contact Industrieweg 25 E
3762 EG Soest

info@ssw-groep.nl
085 – 489 1606