NVB Bouw: 'Focus op starters helpt woningmarkt het meest'

Nieuwsdatum: 27-06-2012

Branchevereniging NVB Bouw pleit naar aanleiding van haar onderzoek ‘Huizenkopers in profiel’  voor stimuleringsmaatregelen voor jongeren en starters. Uit het onderzoek, waaraan circa tweeduizend Nederlanders met een modaal en hoger (huishoud)inkomen hebben deelgenomen, blijkt dat het aantal potentiële huizenkopers tot 35 jaar is geslonken van 260 duizend huishoudens in 2010 naar 170 duizend nu. Ook de groep, die qua leeftijdsklasse daar net boven zit – de groep van 35 tot 45 jaar – is meer dan gemiddeld afgehaakt. In totaal spelen circa 1,2 miljoen huishoudens met de gedachte om te verhuizen naar een koophuis. Dat zijn er 400 duizend minder dan vlak vóór de crisis in 2008.

Volgens NVB is het voor de woningmarkt en de woningbouwproductie van cruciaal belang dat de doorstroming weer op gang komt. Vergeleken met 2010 is de groep zestigplussers, die wil verhuizen naar een koopwoning gegroeid van 180 duizend naar 220 duizend huishoudens. Hetzelfde geldt voor de leeftijdscategorie daar vlak onder –de 2e helft veertig en de vijftigers. Beide categorieën wachten echter op de jongeren om hun huis te kopen. Zodra jongeren en starters meer mogelijkheden krijgen om in te stappen kan volgens de NVB “deze negatieve spiraal worden doorbroken.”

Verwachtingen potentiële huizenkopers

In het onderzoek is ook gekeken naar de opvattingen van consumenten over hun verhuisplannen. Zo denkt ruim acht op de tien ondervraagden dat de economie nog wel een tijdje in mineur zal blijven; 40% is onzeker over de eigen baan en het inkomen. Circa 75% constateert dat de huidige woning slecht verkoopbaar is en een zelfde aantal vreest nieuwe prijsdalingen in de toekomst. Zo’n 37% vindt dat banken te  streng zijn bij het verstrekken van hypotheken.

Over de toekomst van de woningmarkt en de hypotheekrenteaftrek blijken de meeste mensen goed te hebben nagedacht. Circa 72% gaat ervan uit dat binnen vier jaar de hypotheekrenteaftrektrek zal worden aangepast. Opmerkelijk genoeg geeft zo’n 85% aan dat dit geen reden is om nu van aankoop af te zien.

Positie starters

Over de positie van starters en jongeren op de woningmarkt wordt veel gepraat. Eerder noemde NVM-voorzitter Ger Hukker starters “de motor van de woningmarkt”. In het hervormingsplan voor de woningmarkt Wonen 4.0, dat onlangs is gepresenteerd door Vereniging Eigen huis, Woonbond, Aedes en de NVM, wordt gepleit om de Nationale Hyopotheek Garantie (NHG) specifiek in te zetten voor starters en mensen met lage inkomens.
 

Nieuwsoverzicht


Sinds 1989: Al bijna 30 jaar Samen Sterk Werk

Contact Industrieweg 25 E
3762 EG Soest

info@ssw-groep.nl
085 – 489 1606