Overheden lopen 700 miljoen mis op woningmarkt

Nieuwsdatum: 12-09-2012

Rijk en gemeenten lopen jaarlijks 700 miljoen aan inkomsten mis als gevolg van de achterblijvende woningbouwproductie. Dat schat ABF Research op basis van productiecijfers van de Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwondernemers.

Gemeenten lopen ongeveer 290 miljoen euro mis door lager uitvallende grondverkopen. Het Rijk ontvangt daarnaast nog eens zo’n 410 miljoen minder btw op opgeleverde woningen. De omzetverliezen zijn het grootst in Het Gooi, regio Haarlem en het gebied tussen Utrecht en Amersfoort. Hier komt de omzet van gemeenten gemiddeld circa 8 tot 10 procent lager uit dan mogelijk is. Bij deze overwegend kleinere gemeenten wordt doorgaans veel verdiend op de uitleglocaties omdat het bouwprogramma daar voornamelijk uit (duurdere) koopwoningen bestaat. Amsterdam en Almere, beide grote gemeenten met een sterke uitbreidingsbehoefte, lopen jaarlijks respectievelijk 11 en 13 miljoen euro mis.

De meeste uitleglocaties zijn door gemeenten al aangekocht en bouwrijp gemaakt. De kosten hiervan zijn dus al gemaakt. Daardoor zal het hier berekende omzetverlies direct drukken op het gemeentelijk grondbedrijf en de gemeentebegrotingen. De inkomsten uit de grondexploitatie worden in de gemeentelijke begroting veelal gebruikt om andere uitgaven te bekostigen en verliezen te dekken. Tot nu toe zijn de inkomsten veelal doorgeschoven naar de toekomst. Als de woningbouw niet aantrekt, zullen gemeenten de komende jaren hun financiële verlies moeten nemen, aldus ABF.

Bron: http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/09/12/Overheden-lopen-miljoen-mis-op-woningmarkt

Nieuwsoverzicht


Sinds 1989: Al bijna 30 jaar Samen Sterk Werk

Contact Industrieweg 25 E
3762 EG Soest

info@ssw-groep.nl
085 – 489 1606